salam senin yang hujan.. kalo hujan maknanya.... korang pon tau kan... heee oklaaa hari ni nak buat entri masak²... dah lama tak buat entri resepi kan... haa tengok tajuk tu.. resepi kek batek lepas... ada berani ke nak buat.... hahaha... jangan tak berani... ramai jek pun yg dah tau nak buat kan... tapi sebab di masa hari ulangtahun kejadianku hari tu... aku buat kek ni... so buat tak banyak.. merasa la sorang sikit... ada pulak yg mintk resepi kan... sebab sedap katanya... tak tau laa sedap sbb free.. atau sedap sbb resepi tu sendiri...hahah.. aku pon amik resepi dari internet jer... dah banyak kali buat tapi mesti resepi lain²... kali ni lain skit sebab pakai coklat masak.. biasa buat pakai koko ngan milo... ok laaa jom tengok resepi...
Bahan² :-
1 peket biskut marie 300g - sally pakai biskut marie cap Tiger
150gm coklat masakan di potong kecil²
125gm butter - lebih kurang separuh buttercup 250gm
3 biji telur125gm butter - lebih kurang separuh buttercup 250gm
100ml susu segar
50ml susu pekat manis - dalam 3 sudu besar
80gm milo - dalam 3-4 sudu besar
1/2 sudu teh serbuk nescafe
1 sudu kecil esen vanilla
Cara²:-
- Pukul telur dan ketepikan.
- Panaskan susu segar di dalam periuk dengan api kecil tetapi jangan sampai mendidih. Masukkan susu pekat manis, milo, nescafe dan coklat masakan. Kacau hingga larut.
- Masukkan mentega, telur dan esen vanilla, kacau hingga mendidih dan adunan menjadi pekat dan berkilat.
- Masukkan biskut marie dan gaul hingga rata. Biarkan seketika sehingga biskut agak lembut
- Masukkan ke dalam loyang atau acuan, tekan hingga padat ke dasar loyang.
- Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
gambar dari google |
Sumber resepi dari chikadakbiru.blogspot.com
Aku ske ikot resepi² kat blog ni sbb resepi die senang²
Ok laaa selamat mencuba kawan²... kek ni kompom jadik...
kalo malas mmg jadi kain batek jek laa..hee
kenapa tak bawak kak za?bukannye abis pun takat dua beranak..ke ko bagi org lain rasa..demmmm :P
ReplyDeletetak dan nak bg kome rase... heee ☺☺☺
Delete