bekgraund

Iklan Lagi

Tuesday, February 2, 2016

MiSi GuNunG KiNaBaLu - MuLaNya Di SiNi

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Tahun Baru 2016 (Dah masuk Feb kot...hehehe..lantokkan)

Lama benor blog ni sepi... sesepi tuan dia hehehe..
Hari ni tetibe TERRbukak lapetopp... TERRbukak lak blog ni...kesiannn nengoknye hehe
Oklah nengok pada tajuk tu... ermmmm nak citer pasal itulahh...

Misi Pendakian Gunung Kinabalu
4-6 Disember 2015

Haaa... ni kire cite dah basi gak laaa... tapi nk masuk gak dlm blog sepi ni... heh


Cemana tercetusnya idea nak panjat Gunung Kinabalu ni?

Alkisah... dulu pada tahun 2006 opis aku dah buat dah XPDC Gunung Kinabalu ni..
Tapiiii...  aku tak pegi... sebab??? sebabnya tak dapat permit... hahah..
Lagi pun masa tu x de minat sangat pon nak panjat bukit ke panjat gunung ke... 

Tapi setelah beberapa tahun berlalu... aku menjinak2kan diri pegi Taman Negara...
Bila usia dah bertambah ni terasa nak pegi tempat tenang jek.. masuk hutan...tengok pokok2
Tiba2 dalam hati ni teringin nak pegi Gunung Kinabalu... sebab macam best jek tgk org pegi..
Masa tu bertekad laa... Kalau kelab opis ada buat lagi xpdc... aku akan join... 
MALANGNYA... setelah beberapa tahun kelab try nak buat xpdc... tapi tak mendapat sambutan
macam2lah... x der bajetlah... orang x derlah... bz lah.... bla bla bla.. dan berkuburlah xpdc

TAPI Segalanya bermula di sini... :)

Atlet lari pecut yang cetuskan idea tu... :)

Tu antara penyokong2nye ;)

Maka tertubuhlah group YENGGAKINABALU
Admin  by Jue Jamian 

Dan mendapat sambutan positif... sooo terciptalah group  YENGGAKINABALU
Aku antara yang angkat tangan nak pegi... walaupun belum dapat PERMIT lagi... adehhh
Kami mula cari orang yang nak join.... Cari pakej pendakian... 
Asalnya xpdc ni adalah xpdc sendirian berhad... ala2 begpackers laa...tak pakai nama kelab  


So sape ahli-ahli YenggaKinabalu ni?... Jeng jeng jeng

Our 1st meeting... :)
Penasihat : Raphy Raddy
Ketua : Suzli
Pen Ketua : Loqman
Setiausaha : Syikin
Ahli Awal: Jue, Sally, Sarah Jo, Zara, Ilyas, Nadi, Neen, Din, 
Tambah Ahli Lagi : Habib, Fafa, Noreen , Fizi & En Amin

Sesi makan2 sambil bincang2 katanye :)


Bila nak peginye?

So bincang punya bincang punya bincang... maka date yang dipersetujui oleh semua pada

4-6 Disember 2015

Kebetulan otai gunung Suzli boleh dapatkan quotation pekej pendakian 3hari 2malam
Dapat harge patut RM860 tak termasuk tiket flight... So cepat2  ler kiterorg bayor deposit
Kiterorg pun start tengok tiket flight... semestinya Air Asia... tapi tengok jugak MAS..
Disebabkan lambat sangat bincang...maka kami terlepas tiket promo MAS sebelum GST..
Maka kami redholah naik Air Asia... tambang murehh katanya... hehehheh

Masa ni konon2 nak naik MAS...
Hari2 bukak MAS, AA nak tengok promo..
Persediaan?

Ermm aku ni sebenarnya macam ye tak ye je nak panjat Gunung Kinabalu..
Dah la tak bagi tau mak lagi... tapi dulu penah ler hint kat dia nak pegi... tapi dia macam x bagi.
So aku hold dulu nak bagitau... nak cari waktu yang sesuai... hehehe... padahal takot nak ckp..keke
TAPI... Deposit dah bayor.... TIX dah bayor.... haaaaa.... nampak tak permainan di situ...

Persediaan fizikal lak... nasihat dari kawan2 yang dah pegi... dorang soh panjat tangga jek..
Soh jogging.. dan soh pegi panjat bukit... huhuhu bilelah nak trening oiii...
nasib la aku join jazzercise... kire ok la... ada gak panjat tangga... tapi banyak mengelat jek...
Tapi dari pengalaman kawan2 jugak... persediaan mental pon perlu jugak...
Kadang2 ada orang fit... tapi sebab xder persediaan mental... boleh jadi gagal sampai ke puncak
Adoyai... lagi bertambah berdebar aku dengar... takot sume ada...
Harap dipermudahkan usaha murni aku ni... ngeee (dup dap dup dap dup dap)

Plan trening...
sumber :orang bagi kat wasap

Lepas panjat tangga... haruslah berwefie
Bukti buat trening... nak kene repot kat tuan penasihat
Persedian lain.... barang keperluan... ermm aku cadang nak pinjam jek dari kawan2
macam beg hiking, baju sejup, snow cap.. tapi sbbkan baju sejup kawan2 pon dah ke mana
Maka kami sevey ler yang mureh2 kat blog.. kat instagram.. kat Sport Direct pon ade kalo sales
Kasut pulak aku masih pikir2 lagi... ada orang kata pakai kasot getah pon boleh...
Ermm.. nantilah pikir... sebab kite ni bukan ada pengalaman panjat gunung...
So rasenya kene la prepare betul2... kalo boleh nk kurangkan risiko cedera..
Sebabkan masa panjang lagi... maka barang keperluan aku beli sikit2.. heee


Hahaha ni bajet dah sampai puncak Kinabalu
Baju dah beli..jangan tak sampai puncak udah ler.. kekeke

Gempa Bumi Di Sabah, 5 Jun 2015

Allah menguji tak kira masa dan tempat... Tak disangka2 Sabah telah mendapat musibah..
Gempa bumi 6.0 skala ritcher telah di sekitar Ranau pada pukul 7.15 pagi...
Seramai 18 orang mangsa telah terkorban... Kami yang tengah bersemangat nak mendaki
terus hilang semangat... tapi tuan penasihat kata.. kita tengok dulu perkembangan..
Segala aktiviti pendakian dihentikan serta merta sebab banyak laluan rosak katanya..
Tapi bile fikir balik... tak dapat bayangkan masa kejadian tu pendaki semua berada kat puncak

Rasanya lebih 100 gempa susulan selepas kejadian gempa... tapi kiterorg masih lagi
menunggu dan mengikuti perkembangan terkini... tengok blog... tengok berita..
bile dah jadi macam ni masing2 dah buat Plan B...Plan C... Plan D...
hahaha... adoyai... aku ni dengan tak dapat permit bonda lagik... huhuh
tiket dah beli... nak tak nak kene pegi gak Sabah... cume panjat dengan tak panjat jer..
trening pun dah tak buat... kebetulan masuk bulan puasa ngan raya kan... mmg tak de trening la
Semangat nak pegi daki tu ada... tapi dalan hati ada goyang skit laaa heeeeee


Sumber :Fb & wasap

Antara kesan gempa bumi
Sumber : FB & Wasap

Kerja2 pemulihan trek
Sumber : FB & Wasap

Alhamdulillah... Pendakian ke Laban Rata telah  dibuka pada September 

Lagi berita dari FB Sabah Park
So apa citer seterusnya.... tunggulahh... tunggu rajin datang... kekekke

2 comments:

  1. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

    Thanks :)

    ReplyDelete

ske tak entri kite?.. sila la komen