bekgraund

Iklan Lagi

Monday, August 8, 2011

jOm MasAk² RaMaDhaN : kAriPap sWeeT SaLLy

aku ni peminat kuih karipap.. tak kira la karipap apa pon... tapi aku dah bosan dengan karipap yg dijual di pasar² dan tepi² jalan... sebabbb karipap yg dorang jual tu tak menepati citarasa aku.... ada yg kulit karipap jek beso....tapi inti sket... bak kata mak aku... baling ke langit pon boleh melayang... hahha paham tak?..  aku kepingin bangaaattt nak makan karipap homemade... so sabtu lepas aku telah dengan rela hati untuk buat karipap sendiri.... hahaha... dah lama x buat kueh sendiri tau... dah satu hal pulak nak carik acuan karipap...naseb baik jumpe...heee ok laa jom tgk resepi suke hati aku nih...haha...

*********************************************

Bahan² inti
Kentang 3-5 bijik (dipotong dadu)
Daging ikut ske nak letak banyak ke sikit (kalo malas beli daging kisar jek)
Bawang besar punyaa 1 bijik
Bawang putih 2-3 bijik
Sedikit halia
Serbuk kari 2 sudu beso
Udang kering 
Daun Sup
Sedikit minyak untuk tumis
Sedikit ayor (air daa)
Garam secukup rase

Bahan² kulit
500g tepung gandum
sedikit garam
1/2 butter
sedikit air
bahan² yang ada kat umah jek aku pakai... heee

Cara² buat inti
  1. Blender bawang beso, bawang putih, halia & udang kering
  2. Gaul serbuk kari dengan bawang yg telah di blender
  3. Masukkan minyak ke dlm kuali
  4. Tumis bahan² yang telah diblender sampai garing
  5. Masukkan daging masukkan sedikit air
  6. Masukkan kentang yg telah di potong dadu
  7. Masukkan garam secukup rasa, daun sup dan gaul sehingga kentang empuk.. taraaa siap sudaaa
yeaaa inti dah siapp....

Cara² buat kulit
  1. Tepung yang telah dicampur garam di uli dengan butter 
  2. Tambah kan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh
  3. Kemudian buat laa mcm dlm gambo kat bawah ni...heee

ni la namanye doh..
pastu gelek laa dengan penggelek tuu...
pastu letak kulit atas acuan.. pastu masukkan inti....
pastu kelim laa tepi karipap tu...taraaa cantek tak?? hee

wow..ready to goreng... yummy yummy
dah siap dahh untuk berbuke...

Tips dari cik sally sweet ☺
masa nak goreng tu... panaskan minyak dulu... 
kemudian kecikkan api... baru laa masukkan karipap... 
nanti baru laa kulit karipap tu x der jerawat.. licinnn jek...heheh
adunan karipap ini juge adalah hidangan untuk seisi rumah.. 
siap leh bagi jiran² lagik.. kalo dlm rumah ada 2 org... 
baik beli jek laaa heheh
kalo try jgn lupe bg cik sally cket yer ☻

6 comments:

  1. kak nak uli pakau tangan ke pakai mixer? ahaha

    ReplyDelete
  2. kak best nyer...kalau buat sendri puas mkn kan....sedapnya karipap sardinnn

    ReplyDelete
  3. fie : pakai tgn jek fie.. kalo nak pakai garfu pon boleh... hahahah

    ReplyDelete
  4. lin : ermm mkn tu tak la banyak mana.. tp puas bile dpt rase kuih citarase sendiri.. sedap x sedap sendiri komen...hahha...

    ReplyDelete
  5. yob : bile nak dtg umah bebuke...ajak laa mama.. leh g terawikh kat uia sama2...hehhe

    ReplyDelete

ske tak entri kite?.. sila la komen